Grape Molasses Cookies / Μουστοκούλουρα


Η συνταγή και στα Ελληνικά, πιο κάτω

The cookies we have for today are the ones I loved most throughout my youth!
The recipe is Maria's mom's. Mrs. Chryssoula, my second mom, knew my weakness and always welcomed me in her house with a bunch of these cookies, to my great delight!
When my son went to Greece this summer, I asked him to bring me grape molasses, just to make these cookies I had so much missed...
I will not even mention how long they lasted...
As I later found out, Maria's mom had lost the recipe! I am so happy I had asked for it before I left for Canada!

Grape Molasses Cookies

Print Friendly and PDF
 Easy, moist and delicious cookies
Yield: approximately 60 cookies
INGREDIENTS:

  • 1 cup olive oil
  • 1 cup grape molasses
  • 1 cup sugar
  • 4 1/2 cups flour
  • 3 tsps baking powder
  • 1 tsp cinnamon powder
  • 1 tsp ground cloves
  • 1 tsp baking soda
  • 1/4 cup brandy
INSTRUCTIONS:
  1. Sift flour, baking powder, cinnamon, cloves and baking soda in a bowl. Set aside.
  2. in another bowl, beat olive oil, grape molasses and brandy with hand mixer for 1 min, add sugar and continue beating for 1 more min.
  3. Turn in flour mixture and continue beating until crumbly. Knead until you obtain a pliable dough that doesn't stick to your hands.
  4. Pinch dough balls and roll them with your hands into a cord, approximately 1/2 inch in diameter and 10 cm in length.
  5. Bring edges together and press to create a circle.
  6. Place cookies on a parchment paper lined cookie sheet and bake in a preheated oven, at 350F, for 10 min. Cookies will be soft to the touch.

NOTES
After you've shaped half the cookies, add 1 tsp orange rind to the dough and knead again. With just one batch you will have two different kinds of cookies. I liked both versions!

If you like dunking cookies in milk or coffee, let them bake for an extra 5 min, to give them just the perfect texture for that.



Τα σημερινά κουλουράκια είναι τα πιο αγαπημένα των νεανικών μου χρόνων!
Η συνταγή είναι της μαμάς της Μαρίας, της κυρίας Χρυσούλας, η οποία σα δεύτερη μαμά μου με υποδεχόταν πάντα με μια σακούλα μουστοκούλουρα, προς μεγάλη μου ευτυχία!
Όταν λοιπόν ο γιος μου πήγε  διακοπές στην Ελλάδα,του ζήτησα να μου φέρει πετιμέζι, μόνο και μόνο για να κάνω αυτά τα μουστοκούλουρα που τόσο είχα επιθυμήσει...Δε θα σας πω σε τί χρονικό διάστημα εξαφανίστηκαν...
Όπως έμαθα εκ των υστέρων από τη Μαρία, η μαμά της είχε χάσει τη συνταγή. Πόσο χαίρομαι που την είχα ζητήσει πριν φύγω για τον Καναδά!

Μουστοκούλουρα

Print Friendly and PDF
Εύκολα, πεντανόστιμα και αφράτα κουλουράκια
Μερίδες: περίπου 60 κουλουράκια
Συστατικά:

  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. πετιμέζι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 4 1/2 φλ. αλεύρι
  • 3 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 φλ. κονιάκ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την baking powder, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη σόδα σε ένα μπολ.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε με μίξερ χεριού το ελαιόλαδο με το πετιμέζι και το κονιάκ για 1 λεπτό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 ακόμα λεπτό.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σβολιάσει. Το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
  4. Κόβουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και τα πλάθουμε σε κορδόνια πάχους 1 1/2 εκ. και μήκους 10 εκ. περίπου
  5. Ενώνουμε τις άκρες για να σχηματίσουμε στρογγυλά κουλουράκια.
  6. Βάζουμε τα κουλουράκια σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 10 λεπτά. Τα κουλουράκια θα είναι μαλακά μόλις τα βγάλουμε. 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αφού πλάσουμε τη μισή ζύμη σε κουλουράκια, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού στην υπόλοιπη ζύμη και να την ξαναζυμώσουμε. Με μια δόση, μπορούμε να κάνουμε δυο διαφορετικά κουλουράκια. Εμένα μου άρεσαν και τα δυο είδη!

Αν σας αρέσει να βουτάτε τα κουλουράκια στο γάλα ή τον καφέ, αυξήστε το χρόνο ψησίματος στα 15 λεπτά για να είναι καλοψημένα γι αυτό το σκοπό.

4 σχόλια:

  1. Αγαπημένα κουλουράκια Χαρά
    και τα έκανες πάρα πολύ ωραία. Τα ζήλεψα τωρα με τον καφέ μου

    Οι φωτογραφίες σου πολύ καλές ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Μάριον :) Δικαιολογημένα τα λαχταρούσα τόσα χρόνια...ΧΟΧΟ

      Διαγραφή
  2. Αυτά τα μουστοκούλουρα φαίνονται και είναι πολύ νόστιμα , μου αρέσει σε αυτήν την συνταγή που ΄δεν έχει άλλα υγρά π.χ πορτοκαλάδα εκτος το λάδι και το πετιμέζι!!
    Οι φωτογραφίες τα λένε όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν πράγματι ξεχωριστή γεύση,εκτός του ότι είναι τόσο εύκολα και γρήγορα! Ευχαριστούμε Μάχη, ΧΟΧΟ

      Διαγραφή